Οι ειδικοί
στη Θεωρητική!
 
Ακολουθήστε μας

Ο Άρης στην ΕΡΤ!
72
post-template-default,single,single-post,postid-72,single-format-standard,stockholm-core-2.1.1,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-7.0,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,,qode_grid_1200,qode_menu_left,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
Ο Άρης στην ΕΡΤ!

Ο Άρης στην ΕΡΤ!

Γράφοντας ιστορία σε 60 λέξεις

Λίγες μέρες πριν τελειώσει το 2020, η επόπτρια του μεταπτυχιακού μου, κα. Μαρία Ευθυμίου, μου έκανε μία πρόταση. Η κρατική τηλεόραση τής είχε ζητήσει να ετοιμάσει δύο εκπομπές, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Για τη μία εκπομπή, η καθηγήτριά μου είχε αποφασίσει να εργαστεί αφιλοκερδώς, επιλέγοντας 365 αποσπάσματα σημαντικών κειμένων της Επανάστασης, για να ακούγεται κάθε μέρα και από ένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως, ως σεναριογράφο της άλλης εκπομπής επέλεξε εμένα. «Διακόσια άλματα και θαύματα» την ονόμασε, σημεία προόδου του Ελληνισμού από την Επανάσταση ως σήμερα, διακόσια επεισόδια, που θα ξεκινούσαν να προβάλλονται την 25η Μαρτίου 2021. Η τιμή που μου έκανε ήταν τεράστια και ο ενθουσιασμός μου ασυγκράτητος. Όμως, αμέσως άρχισαν να με βασανίζουν ερωτήματα: Πώς θα μπορέσω να περιγράψω μία πορεία δύο αιώνων χωρίς να παραλείψω κάτι σημαντικό; Πώς θα μιλήσω για την πολιτική, την υποδομή, τον πολιτισμό σε λίγες μόνο λέξεις; Η συγγραφή διακοσίων διαφορετικών σεναρίων και η παράλληλη εύρεση του οπτικού υλικού που θα τα συνόδευε φάνταζε αδύνατη, όμως μια σκέψη καρφώθηκε στο μυαλό μου. Γιατί ως λαός να προσηλωνόμαστε στο «ένδοξο και λαμπρό» αρχαίο παρελθόν, υποτιμώντας ή αγνοώντας τόσο σημαντικές στιγμές του νεότερου βίου μας; Ο Ελληνισμός έχει να παρουσιάσει μετά την Επανάσταση πλήθος σπουδαίων επιτευγμάτων και αν μπορώ να προβάλλω μερικά από αυτά, πρέπει να το κάνω. Τρεις μήνες μετά, τα διακόσια επεισόδια ήταν έτοιμα. Τα εμπόδια ήταν πολλά και η έρευνα κοπιώδης, όμως κανένα συναίσθημα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ικανοποίηση που προσφέρει η παραγωγική εργασία. Η απρόσμενη αυτή ευκαιρία δεν μου προσέφερε βαθύτερη και ουσιωδέστερη γνώση μόνο της ιστορίας, αλλά και του εαυτού μου. Το να δουλεύεις πάνω σε αυτό που αγαπάς σε ωριμάζει, ενώ όταν το ολοκληρώνεις και απολαμβάνεις το αποτέλεσμα, αναλογίζεσαι τι σε οδήγησε στη δημιουργία του και νιώθεις σίγουρος για τις επιλογές σου.

Δημήτρης Ξιφαράς

Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (1984) και πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1989) με ειδίκευση στην Ιστορία. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Διδάσκει στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1990. Κατά την περίοδο 1998-2002 δίδαξε στο Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει γράψει (μαζί με την καθηγήτρια του Παντείου πανεπιστημίου Ευαγγελία Λούβη) το σχολικό βιβλίο Ιστορίας που διδάσκεται στην Γ΄ Γυμνασίου (Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, α΄ έκδοση 2007). Ειδικεύεται στη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία) και της Ιστορίας.